Tarih Vakfı > Projeler > Eğitim Alanı Projeleri > Sosyal Bilimlerde Eleştirel Okuryazarlık Öğrenci Atölyesi

Sosyal Bilimlerde Eleştirel Okuryazarlık Öğrenci Atölyesi

by tarihvakfi

Tarihsel olaylar ne kadar geniş çaplı ve geniş kesimleri etkiler halde olsa da, bu olayların temelinde bireyler de vardır. Geçmişte yaşanmış tarihi de bireyler yazar. Tarihçi her ne kadar nesnel olursa olsun, son kertede bir bireydir ve bireysel özellikleri; biyografisi, toplumsal, ekonomik, siyasal, kültürel, etnik vb. koşulları yazmakta olduğu tarih anlatısını etkiler. Bu açıdan yaklaşıldığında, tarihe eleştirel ve çoğul açılardan bakabilmenin de, barışa hizmet edecek bir tarih dilini kurmanın da temel gerekliliklerinden biri, okumakta olduğumuz tarihsel anlatıların bizden önce yaşamlarını tamamlamış ya da halen yaşamakta olan bizim gibi insanlar tarafından yazıldığının farkında olmaktır.

Tarih Vakfı, bu yaklaşımın İstanbul dışındaki illerde de yaygınlaşması amacıyla aldığı, elverişli eğitim ortamları oluştuğu takdirde tek günlük atölyeler yapma kararı üzerine, “Gençler Tarih Yazıyor” projesi kapsamındaki İstanbul dışı ilk atölyesini 2 Mart 2019’da 8 okul 80 lise öğrencisi 14 öğretmen ile ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Ankara Lisesi’nde gerçekleştirmiştir.

Tek günlük atölyeye; ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Ankara Lisesi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Kayseri Lisesi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Mersin Lisesi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Denizli Lisesi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Niğde Lisesi, Özel Bilfen Çayyolu Lisesi, İhsan Doğramacı Vakfı Özel Bilkent Lisesi, Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi okulları katılmıştır.