Kitaplar

NORİKO NAKAYAMA
  • 26.25 TL
  • 35.00 TL
Noriko Nakayama’nın bu kitabı, yabancı antropologların çalışmalarının fazla olmadığı bir  dönemde, 1990lar Türkiye’sinde Zonguldak Ereğli’ye bağlı bir köyde bir yıl kalarak gerçekleştirdiği özgün araştırmaya dayalıdır.  Kadın ve İslam konusunda genellikle şehirli  kadınların konumunu ele alan çalışmalardan farklı olarak Nakayama “Yaşayan  köy geleneğinin içinde İslam’ın anlamı  nedir? Açık veya kapalı olmak nedir?” gibi soruları sorarak yeni bir yaklaşım sergilemektedir. Bu çalışma, ülkemizde baskın olan “Kemalist” veya  “muhafazakar” veya “liberal”  yorumlara hakim olan kadın ve din ilişkisinin “Modern mi değil mi?  veya “Modernitenin tercih edilen alternatif versiyonu mu?” gibi sorunsallarla ele alındığı ve ikilemler içinde kutuplaşmış söylemleri üreten yaklaşımları aşabilmiş olmasıyla  göze çarpmaktadır.

MİTLER, GERÇEKLER VE YÖNTEM 2. BASKI

Edhem Eldem
  • 30.00 TL
  • 40.00 TL
Mitler, Gerçekler ve Yöntem: Osmanlı Tarihinde Aklıma Takılanlar bir Osmanlı tarihçisinin farklı dönemlere, farklı konulara dair üretken merakının ve titiz araştırmacılığının bilançosunu sunuyor. Bu kitapta bir araya gelen makalelerinde Edhem Eldem, bir resme dair genel kabul görmüş yorumlardan, bir Osmanlı bürokratının kendi hayat hikâyesini anlatırken yaptığı tercihlere; Yeniçerilerin mezarlarının akıbetinden, 19. yüzyılın başındaki bir intihal vakasına genişleyen bir yelpazede Osmanlı tarihine ilişkin bir dizi miti sorguluyor. Edhem Eldem’in bu kitabı Osmanlı tarihinin yazımına dair genel ve spesifik yöntem önerileri sunmanın yanı sıra, tarihçinin ufkunun günümüzü kapsadığını da gösteriyor. Mitler, Gerçekler ve Yöntem ayrıca Edhem Eldem’in Collège de France’a uzanan tarihçilik kariyeri hakkında kapsamlı bir söyleşiyi de okurlara sunuyor.

NEOLİBERALİZM İŞÇİLER VE DİRENİŞ

M. GÖRKEM DOĞAN
  • 33.75 TL
  • 45.00 TL
Bize 12 Eylül ile birlikte sosyalist hareketin ve onunla paralel olarak işçi hareketinin canlılığını yitirdiği ve bir daha asla altmışların ve yetmişlerin kitleselliğine ulaşamadığı söylendi. Bu doğru değil, sivil yönetime geçişten kısa bir süre sonra seksenli yılların son çeyreğinde Türkiye’de işçi hareketi içindeki seferberlik çok canlıydı ve bu kitle seferberliğinin ayağı bir anlamda altmış ve yetmişlerin deneyimine hatta kadrolarına dayanıyordu.

OSMANLILARDAN ÖNCE ANADOLU (6. BASKI)

CLAUDE CAHEN
  • 33.75 TL
  • 45.00 TL
Türkler, ortaçağın ve modern zamanların genel tarihinde hatırı sayılır bir rol oynadılar. Bununla birlikte tarihlerindeki gelişmeler onları son zamanlarda Avrupa halklarının çoğuyla, bu arada Arap ve İranlı diğer Müslüman halklarla karşı karşıya getirdi. Bunun sonucunda Batılı tarihçiler Türk tarihine genellikle düşmanca önyargılarla yaklaştılar ve Türklerin bütün yaptıklarını küçümseme ya da onları karanlık bir tablo halinde sunma eğilimi içinde oldular.

BÜYÜK İMPARATORLUKLAR DÖNEMİNDE ANADOLU KENTLERİ (2. BASKI)

Sevgi Aktüre
  • 66.00 TL
  • 88.00 TL
Bu kitap Sevgi Aktüre’nin Anadolu kent ve kentleşme tarihini bir zaman dizin içinde ele aldığı ''Tarih İçinde Anadolu Kent''i üçlemesinin son kitabıdır. Üçlemenin ilk iki kitabı Anadolu’da Bronz Çağı Kentleri (1994) ve Anadolu’da Demir Çağı Kentleri (2003) adlarıyla Tarih Vakfı Yurt Yayınları dizisinden yayımlanmıştı. Diğer iki kitapta olduğu gibi bu kitapta da yazar Anadolu gibi çokkültürlü bir coğrafyada yaşayan insanların, yaşamın bütünselliğini kavrayabilmesinin ve kimseyi ötekileştirmeden birlikte yaşayabilmesinin ön koşulunun zaman-mekan ilişkisini doğru olarak kurgulayabilmesi olduğunu vurgulamaktadır. Aktüre’ye göre disiplinler arası ve karşılaştırmalı bir çalışma alanının ürünü olan kent tarihleri bir toplumun belleğidir. Her dönemde ortaya çıkan yeni bulgular ve yeni yorumlarla kent tarihleri yeniden yazilacak, toplumun belleğinin güncellenmesine katkıda bulunacaktır.

OSMANLI SAVAŞININ İKTİSADİ AKTÖRLERİ

TAYLAN ESİN
  • 60.00 TL
Bu çalışma, dünya ölçeğindeki iş bölümü ve bağımlılık ilişkileriyle savaş ihtimali arasındaki bağlantıdan yola çıkarak, 1. Dünya Savaşı sırasında İmparatorluğun müttefikleriyle olan ticarî ilişkilerini, meta monografileri ve kuruluş/şirket “biyografileri” üzerinden inceliyor.

OSMANLI'DA CİNSELLİĞİN SAKLI KIYISI 2. BASKI

Cem Doğan
  • 60.00 TL
Fahişelik çoğu zaman “dünyanın en eski mesleği” olarak anılır. Belki doğrudur da. Fakat bu eylemin ortaya çıkmasına yol açan toplumsal faktörler nelerdir? İşte bu çalışma, bu soruyu 1878-1922 yılları arasında İstanbul özelinde fahişelerle iktidar pratikleri arasındaki ilişkiler üzerinden olduğu kadar fuhuş sektörünün kadın-erkek isimsiz aktörlerinin davranışları bağlamında cevaplamaya çalışıyor.

1800'DEN İTİBAREN RUSYA TARİHİ (2. BASKI)

Catherine Evtuhov, Richard Stites
  • 66.75 TL
  • 89.00 TL
Bu kitap günümüzde ABD ve Avrupa üniversitelerinde Rusya tarihi hakkında en çok kullanılan iki ders kitabından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Kitabın yazarları Richard Stites ve Catherine Evtuhov öyle bir Rusya tarihi anlatmak istediler ki; bir yandan temel olayların açık ve dengeli bir kronolojisini, öte yandan da günümüzde tarihin en dikkat çeken yönlerini içersin. Bu nedenle kitap gündelik hayata, toplumsal rollere ve kimliklere, kültürel dinamiklere ve toplumsal cinsiyet meselelerine eğilmektedir.

JÖN TÜRKLER VE MAKEDONYA SORUNU (1890-1918) 2. BASKI

Mehmet Hacısalihoğlu
  • 60.00 TL
Mehmet Hacısalihoğlu Jön Türkler ve Makedonya Sorunu'nda, konuyu son derece geniş bir yurtiçi ve yurtdışı arşiv araştırması eşliğinde ele alıyor. Yapıtta, Makedonya Sorunu ekseninde ele alınan Balkanlar–Osmanlı–Avrupa ilişkilerinin yanında, aynı zamanda Balkan uluslarının birbirleriyle olan ilişkilerini de oldukça ayrıntılı bir şekilde görme fırsatını yakalanıyor.

TARİH YAPMAK

E. P. THOMPSON
  • 60.00 TL
Elinizdeki kitap 20. yüzyılın en önemli tarihçilerinden Edward Palmer Thompson’ın ölmeden az önce bir araya getirdiği ve tarihçiliğe dair bakış açısını ortaya koyduğu makalelerinden oluşuyor. Thompson’ın gerek toplumsal tarih ve “aşağıdan tarih” yaklaşımına getirdiği açılım gerekse toplumsal sınıf çalışmalarına yaptığı katkılar kendinden sonra gelen kuşakları derinden etkiledi.