Tarih Vakfı > Kitaplar

Filters Sort
BİR ANTROPOLOĞUN GÖZÜNDEN 1990'LARIN TÜRKİYESİ
26.25 TL35.00 TL
Noriko Nakayama’nın bu kitabı, yabancı antropologların çalışmalarının fazla olmadığı bir  dönemde, 1990lar Türkiye’sinde Zonguldak Ereğli’ye bağlı bir köyde bir yıl kalarak gerçekleştirdiği özgün araştırmaya dayalıdır.  Kadın ve İslam konusunda genellikle şehirli  kadınların konumunu ele alan çalışmalardan farklı olarak Nakayama “Yaşayan  köy geleneğinin içinde İslam’ın anlamı  nedir? Açık veya kapalı olmak nedir?” gibi soruları sorarak yeni bir yaklaşım sergilemektedir. Bu çalışma, ülkemizde baskın olan “Kemalist” veya  “muhafazakar” veya “liberal”  yorumlara hakim olan kadın ve din ilişkisinin “Modern mi değil mi?  veya “Modernitenin tercih edilen alternatif versiyonu mu?” gibi sorunsallarla ele alındığı ve ikilemler içinde kutuplaşmış söylemleri üreten yaklaşımları aşabilmiş olmasıyla  göze çarpmaktadır
ÖZAL'A KARŞI GELENEKSEL SENDİKACILIĞIN MÜCADELESİ (1986-1991)
33.75 TL45.00 TL
Bize 12 Eylül ile birlikte sosyalist hareketin ve onunla paralel olarak işçi hareketinin canlılığını yitirdiği ve bir daha asla altmışların ve yetmişlerin kitleselliğine ulaşamadığı söylendi. Bu doğru değil, sivil yönetime geçişten kısa bir süre sonra seksenli yılların son çeyreğinde Türkiye'de işçi hareketi içindeki seferberlik çok canlıydı ve bu kitle seferberliğinin ayağı bir anlamda altmış ve yetmişlerin deneyimine hatta kadrolarına dayanıyordu.
33.75 TL45.00 TL
Türkler, ortaçağın ve modern zamanların genel tarihinde hatırı sayılır bir rol oynadılar. Bununla birlikte tarihlerindeki gelişmeler onları son zamanlarda Avrupa halklarının çoğuyla, bu arada Arap ve İranlı diğer Müslüman halklarla karşı karşıya getirdi. Bunun sonucunda Batılı tarihçiler Türk tarihine genellikle düşmanca önyargılarla yaklaştılar ve Türklerin bütün yaptıklarını küçümseme ya da onları karanlık bir tablo halinde sunma eğilimi içinde oldular.
66.00 TL88.00 TL
Bu kitap Sevgi Aktüre'nin Anadolu kent ve kentleşme tarihini bir zaman dizin içinde ele aldığı "Tarih İçinde Anadolu Kent"i üçlemesinin son kitabıdır. Üçlemenin ilk iki kitabı Anadolu'da Bronz Çağı Kentleri (1994) ve Anadolu'da Demir Çağı Kentleri (2003) adlarıyla Tarih Vakfı Yurt Yayınları dizisinden yayımlanmıştı. Diğer iki kitapta olduğu gibi bu kitapta da yazar Anadolu gibi çokkültürlü bir coğrafyada yaşayan insanların, yaşamın bütünselliğini kavrayabilmesinin ve kimseyi ötekileştirmeden birlikte yaşayabilmesinin ön koşulunun zaman-mekan ilişkisini doğru olarak kurgulayabilmesi olduğunu vurgulamaktadır. Aktüre'ye göre disiplinler arası ve karşılaştırmalı bir çalışma alanının ürünü olan kent tarihleri bir toplumun belleğidir. Her dönemde ortaya çıkan yeni bulgular ve yeni yorumlarla kent tarihleri yeniden yazilacak, toplumun belleğinin güncellenmesine katkıda bulunacaktır.
45.00 TL60.00 TL
Bu çalışma, dünya ölçeğindeki iş bölümü ve bağımlılık ilişkileriyle savaş ihtimali arasındaki bağlantıdan yola çıkarak, 1. Dünya Savaşı sırasında İmparatorluğun müttefikleriyle olan ticarî; ilişkilerini, meta monografileri ve kuruluş/şirket "biyografileri" üzerinden inceliyor.
II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİ VE SONRASI İSTANBUL'DA FUHUŞ, FRENGİ VE İKTİDAR (1878-1922)
yazar:
Fahişelik çoğu zaman "dünyanın en eski mesleği" olarak anılır. Belki doğrudur da. Fakat bu eylemin ortaya çıkmasına yol açan toplumsal faktörler nelerdir? İşte bu çalışma, bu soruyu 1878-1922 yılları arasında İstanbul özelinde fahişelerle iktidar pratikleri arasındaki ilişkiler üzerinden olduğu kadar fuhuş sektörünün kadın-erkek isimsiz aktörlerinin davranışları bağlamında cevaplamaya çalışıyor.
HALKLAR, EFSANELER, OLAYLAR, GÜÇLER
66.75 TL89.00 TL
Bu kitap günümüzde ABD ve Avrupa üniversitelerinde Rusya tarihi hakkında en çok kullanılan iki ders kitabından birisi olma özelliğini taşımaktadır. Kitabın yazarları Richard Stites ve Catherine Evtuhov öyle bir Rusya tarihi anlatmak istediler ki; bir yandan temel olayların açık ve dengeli bir kronolojisini, öte yandan da günümüzde tarihin en dikkat çeken yönlerini içersin. Bu nedenle kitap gündelik hayata, toplumsal rollere ve kimliklere, kültürel dinamiklere ve toplumsal cinsiyet meselelerine eğilmektedir.
ceviri:
Mehmet Hacısalihoğlu Jön Türkler ve Makedonya Sorunu'nda, konuyu son derece geniş bir yurtiçi ve yurtdışı arşiv araştırması eşliğinde ele alıyor. Yapıtta, Makedonya Sorunu ekseninde ele alınan Balkanlar-;Osmanlı-;Avrupa ilişkilerinin yanında, aynı zamanda Balkan uluslarının birbirleriyle olan ilişkilerini de oldukça ayrıntılı bir şekilde görme fırsatını yakalanıyor.
TARİH VE KÜLTÜR ÜZERİNE YAZILAR
45.00 TL60.00 TL
Elinizdeki kitap 20. yüzyılın en önemli tarihçilerinden Edward Palmer Thompson'ın ölmeden az önce bir araya getirdiği ve tarihçiliğe dair bakış açısını ortaya koyduğu makalelerinden oluşuyor. Thompson'ın gerek toplumsal tarih ve "aşağıdan tarih" yaklaşımına getirdiği açılım gerekse toplumsal sınıf çalışmalarına yaptığı katkılar kendinden sonra gelen kuşakları derinden etkiledi.
KARAGÖZ ÜZERİNE YAZILAR
30.00 TL40.00 TL
Karagöz yüzyıllarca yaşatılmış ve bugün de yaşatılmaya çalışılan bir kültür değerimizdir, kendini yenilediği sürece kabul görür ve varlığını sürdürebilir. Yenileme, günün koşullarına ve sosyal gelişmelere göre değişimi kapsar. Karagöz de bir kültür ürünü olduğuna göre kendini yenileyerek varlığını sürdürecektir ya da statik yapısıyla kalıp unutularak yok olacaktır. Bu yenilenmeyi konuyla ilgili kurumların destekleri, sanatçıların, bilim adamlarının ve uzmanların birlikte çalışmaları biçimlendirecek ve sağlayacaktır.