Tarih Vakfı > Kitaplar

Reset Apply
360.00 TL480.00 TL
Tanıl Bora

Düşünce özgürlüğünün hep kısıtlı olduğu, düşünceye saygı ve sevgi bakımından pek yüz ağartıcı sayılmayacak bir yüz yıldan söz ediyoruz. Derleme, bu deneyimin muhasebesinin, .bizzat bu kısıtların, bu darlığın sorunsallaştırmasına katkıda bulunması umuduyla hazırlandı.

292.50 TL390.00 TL
Ayşe Köse Badur
Erol Ülker

Cumhuriyet’in yüz yılı geride bırakması bizlere bu önemli kavramı farklı yönleriyle değerlendirmek için iyi bir fırsat sunuyor. Bu bağlamda elinizdeki kitabın ve ona katkı sağlayan değerli yazarların kıymetli makalelerinin cumhuriyetin sağduyu ile tartışılmasına bilimsel ve kalıcı bir katkıda bulunacağına inanıyoruz.

İstanbul Metal Sektöründe Sınıf Mücadeleleri, 1947-1970
Özgür Balkılıç
Ekmeğimiz ve Birliğimiz İçin

İkinci Dünya Savaşı sonrasından itibaren sınıf mücadelesinin en çetin geçtiği sektörlerden birisine, İstanbul’da bulunan özel metal/madeni eşya sektörüne odaklanıyor ve bu mücadelenin fabrika ve kent mekânında vuku bulan toplumsallığın inşasındaki ve devlet iktidarı etrafında yaşanan siyasi mücadelelerdeki kökenlerini inceliyor. Bu anlamda elinizdeki kitapta çoğunluğu yeni göçmen olan metal işçilerinin kolektif mücadelelerinin kentte ve fabrikalarda yaşadıkları deneyimlere karşı dönemin siyasal fırsat yapılarını kullanarak verdikleri bir cevap olduğu iddia ediliyor.

183.75 TL245.00 TL
FATMA GÜL KARAGÖZ
UĞUR BAYRAKTAR

Bu kitap yolu bir şekilde “çiftlik” ve genellikle bu toprakları tasarrufunda bulundurmuş “âyan” ile kesişen tarihçilerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Toplantılarda konuştukça, çalışmalarımızı paylaştıkça çiftlik ve âyan literatürünün bizi katı hatları ile sınırlandırdığını, sadece örnek araştırmaya değil yeni sorular da sormaya ihtiyacımız olduğunu fark ettik. “Çiftlik tartışması” ve “âyanlar çağı”nın dışında, toprak ve toprak sahiplerine yönelik yeni bir söylem geliştirmek mümkün müdür?

150.00 TL200.00 TL
Burcu Kurt
İsmail Yaşayanlar

Elinizdeki kitap salgın hastalıklar ve kamu sağlığı uygulamalarını, çeşitli tarihsel dönemlerde devlet ve toplum perspektifinden inceleyen bir çalışmalar bütünüdür. Kitaptaki yazılar, kamu sağlığı ve kenti sıhhileştirme çabaları ve çerçevesinde mekan ve kurum özelinde bazı değerlendirmelerde de bulunarak, imparatorluğun ve cumhuriyetin genel sağlık politikası hakkında fikir vermektedir.

142.50 TL190.00 TL
DİNÇER DEMİRKENT

Türkiye’de siyasal bölünmüşlük içinde, yüz yıl öncesinin belirli kişileri, olayları ve belgeleri hakkında bazı belirgin saflaşmaları tespit etmek mümkündür. Birinci Meclis ve 1921 Anayasası da bu saflaşmalar içinde yer almıştır. Anayasal tarihimiz bakımından Cumhuriyet sayfasını açan 1921 Anayasası’nın, yapılışından yüz yıl sonra, ortaya çıktığı tarihsel koşullar ve getirdiği ilkeler bağlamında tartışılması bu nedenle önem taşır.

106.50 TL142.00 TL
Ayşe Ozil
Mehmet Ö. Alkan

Yunanlıların “Küçük Asya Seferi” olarak isimlendirdikleri Anado­lu işgali 15 Mayıs 1919’da başlamış, yaklaşık 3.5 yıl sürmüş, 9 Eylül 1922’de son bulduğunda ise ardında acı, göz yaşı, memleketini terk etmek zorunda kal­mış insanlar, demografisi değişmiş bir Anadolu, kısaca telafisi imkânsız bir toplumsal tahribat bırakmıştır.

283.50 TL378.00 TL
Mehmet Ö. Alkan

Milli Mücadele’de Eskişehir’de Sol başlıklı bu kitap, Eskişehir’de Milli Mücadele’nin farklı bir yönüne ışık tutmaktadır. Eskişehir’de sol hareketin ortaya çıkmasının dinamiklerini, solun örgütlenmesini ve etkilerini ele alan bu çalışma, kendi alanında bugüne dek yapılan en kapsamlı çalışmadır.

195.00 TL260.00 TL
Kemal Yakut
Nurşen Gürboğa

Milli Mücadele’yi ve Milli Mücadele’de Eskişehir’i çeşitli yönleriyle ele alan bu kitap, halkın işgallere karşı örgütlenmesini, bütün kaynaklarıyla savaşa katılmasını, Müdafaa-i Hukuk hareketinin yaygınlaşmasını ve Yunan kaynaklarında Eskişehir’in işgali ile Yunan tarih yazımında Milli Mücadele’nin değerlendirilmesi gibi çok yönlü bir perspektife sahiptir. Kitap aynı zamanda bir direniş öyküsünü içermektedir.