Tarih Vakfı

Yükleniyor Etkinlikler

« Tüm Etkinlikler

Talin Sucuyan ile Ermeni Harfli Türkçe ile Tarihi Kaynakları Yeniden Okumak Seminerleri

Kasım 4 @ 18:00 - Aralık 30 @ 20:00
7500₺

Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Cumhuriyet’in erken döneminin tarihsel kaynakları, çok dilli ve çok alfabeli bir dünyanın kapılarını aralar. Bu zenginlik, yalnızca Arapça ve Farsça harflerle yazılmış Osmanlıca metinlerde değil, aynı zamanda Ermeni harfleriyle yazılmış Türkçe metinlerde de karşımıza çıkar.

Ermeni Harfli Türkçe (EHT), sadece edebî ve kültürel bir merakın ötesinde değildir; Osmanlı bürokratik ve toplumsal dokusuna doğrudan ışık tutan kaynakların sıkça kullandığı dil formudur. Ermeni Nizamnamesi’nden resmi gazete Takvim-i Vekayi’ye, devlet dairelerine verilen dilekçelere kadar pek çok belge bu dil formuyla yazılmıştır. Bu da EHT’nin, Osmanlı idaresinde ve günlük yaşamında ne kadar güçlü bir yere sahip olduğunu gösterir.

Ama EHT yalnızca resmî belgelerde değil, hayatın her alanında karşımıza çıkar: şarkı sözlerinde, sanat müziği notalarında, ilaç reçetelerinde, köylerde yazılmış şiirlerde ve aile mektuplarında… Bu metinler, bugün artık bilmediğimiz Türkçe’nin lehçelerini kullanıldıkları günkü gibi okuyup, kendi sesleriyle duyabileceğimiz, bugüne ulaşmış benzersiz kaynaklardır.

EHT seminerlerinde, Ermeni alfabesini öğrenerek bu kaynakları orijinal dillerinden okumayı ve anlamayı hedefliyoruz. Hem el yazmalarını hem de basılı eserleri inceleyecek, tarihsel metin çözümleme pratiği kazanacağız. Üstelik yalnızca okumakla kalmayıp, Ermeni harfleriyle yazmayı da öğreneceğiz — böylece Osmanlı çok dilliliğinin bir parçasını doğrudan deneyimleme fırsatı bulacağız.

Bu seminer, Osmanlı tarihini yalnızca “okumak” değil, yeniden duymak isteyen herkes için bir davettir.

Yürütücü: Dr. Talin Suciyan

Süre: 9 Hafta
Tarih: 4 Kasım 2025 – 30 Aralık 2025 / Salı günleri: 18:00- 20:00
Toplam Ücret: 7.500 TL
Kontenjan: 20
Öğrencilere %50 İndirimli Kontenjan: 5 ([email protected] adresine e-posta ile başvurulması gerekmektedir)
Yer: Çevrim İçi- ZOOM

Kayıt linki: https://fonzip.com/tarihvakfi/etkinlikler/ermeni-harfli-turkce-ile-tarihi-kaynaklari-yeniden-okumak-seminerleri

Detaylar

Başlangıç:
Kasım 4 @ 18:00
Bitiş:
Aralık 30 @ 20:00
Ücret:
7500₺
Etkinlik Kategori:

Mekan

Çevrimiçi

Organizatör

Tarih Vakfı