Mart 2025’te Bursa Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan sözleşme ile iki projeye başlanmıştır.

Osmanlı’dan Günümüze Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Sempozyumu:
Tarih Vakfı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 25-26 Nisan 2025 tarihlerinde
Bursa’da Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde Osmanlı’dan Günümüze Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Uluslararası Sempozyumu’nu gerçekleştirdik. Sempozyum, Türkiye’nin en önemli endüstri merkezlerinden ve işçi havzalarından biri olan Bursa’nın emek ve endüstri tarihine ilişkin bugüne kadar yapılmış ilk uluslararası bilimsel toplantı olarak benzeri çalışmalar için öncü oldu.
İki gün süren Sempozyum, Bursa’da öne çıkan sınai üretim alanları olan ipekçilik, ipekli, yünlü ve pamuklu dokuma, hazır giyim, deri, otomotiv sanayi ve yan dalları, gıda ve tarım sanayilerinin gelişimini ve emek süreçlerini ele alan altı oturum ve Kent Konseyi, sendikalar ve meslek liselerinden katılımcılar ile gerçekleştirilen üç yuvarlak masa toplantısı ile sona erdi.
Oturum başkanları dahil 32 katılımcının yer aldığı sempozyumda 22 tebliğ sunuldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Tarih Vakfı ortak yaynı olacak, sempozyumda sunulan tebliğlerden oluşan derleme kitabımızın hazırlıkları devam etmektedir.
Merinos Arşivinin Tasniflenmesi ve Dijitalleştirilmesi Projesi:
Türkiye’nin ve Bursa’nın sanayi ve emek tarihinde son derece önemli bir yeri olan Merinos işletmesinin ne yazık ki günümüze ulaşmış bir arşivi bulunmamaktadır. Geçirdiği yangın sonucu evrakın çoğu yanmış olup kalan evrak Merinos Müzesi’nde koruma altına alınmıştır.
Merinos Arşivi projesi Bursa Merinos Müzesi’nde yer alan ve Merinos işletmesinden kalan fotoğraf, kağıt malzeme, kroki ve planlardan oluşan evrakın Tarih Vakfı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü iş birliği ile korumaya alınması ve kamunun kullanımına hazır hale getirilmesini içermektedir. Kaba tasnifi yapılan evrakın envanterinin çıkarılması, dijitizasyonu, tasnifi, kataloglanması, zarflanması ve korunmaya alınması süreçleri Merinos binasında yerinde yapılmaktadır. Evrak, dijitizasyon ve kataloglanma ile eş zamanlı olarak Bursa Belediyesi’nin kullandığı Gamos programı üzerinden kataloglanarak araştırmacılara açılacaktır. Her iki süreç de Tarih Vakfı tarafındanBursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü ile iş birliği içinde yönetilecektir. Projenin 2025 Temmuz ayı sonunda sona erdirilecektir.