BİLGİ-BELGE MERKEZİ

icon-3BBM, yazılı ve görsel arşivleriyle, koleksiyonlarıyla araştırmacıların ve tarih dostlarının hizmetinde. Hemen ulaşmak için tıklayın.

ONLINE SATIŞ

icon-1Tarih Vakfı'nın kitaplarını ve Toplumsal Tarih dergisini 'online' satın almak için Idefix'in Tarih Vakfı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

TARİH DOSTU OLUN

icon-2Tarih Vakfı, sivil toplum kuruluşu olarak tarih dostlarının desteği ile var olabiliyor ve sizin de yapabileceğiniz şeyler var.

Toplumsal Tarih

Toplumsal tarih, tarihçilerle sosyologların buluşma alanı. Toplumsal Tarih zaman ve değişim boyutlarını göz önüne alan, sıradan olay anlatma sınırlarını aşarak, bunların üstüne kuramsal açıklamalar, çözümlemeler oturtmak çabasına önem veren bir tarih dergisi.

Konumuz, kültür, sanat ve edebiyattan, dine, bilime, siyasete, iktisada, coğrafyaya ve uluslararası ilişkilere kadar yayılan geniş bir yelpazede geçmişin günümüze aktarımı...

İlkelerimizin başında çoğulluk ve çeşitlilik geliyor. Biz bir siyasal parti değiliz. Türlü türlü görüşlerdeki insanların çalışmaları dergimizde yer alır. Belli bir niteliksel düzeyde oldukça, yazıların içeriğine ve diline karışmayız...

Toplumsal Tarih milli mefahiri okşama çabasında olan bir dergi değil. Tam tersine eleştirel bakışa öncelik tanıyan, resmi tarih anlayışıyla hesaplaşan, resmi anlayışların insanların entelektüel gelişimlerini zedelediğini düşünen bir dergi.

Toplumsal Tarih akademik bir yayın olmasa da çoğu sayfaları ortaya konan görüş ve bilgilerin ilgili kaynaklarca gereği gibi desteklendiği yazılardan oluşturuyor. Böylelikle okuyucunun yazarın nasıl bilgilendiğini ve ulaştığı sonuçlara hangi süreçlerden geçerek vardığını takip edebildiğini umuyoruz.

Toplumsal Tarih kâr etmeyi amaçlayan bir yayın değil, yayın politikasını para kazanmak belirlemiyor; buna karşılık derginin mümkün olan en geniş çevreye ulaşmasını tabii ki önemsiyoruz. Okuyucunun makalelerle daha kolay bir ilişki kurmasını sağlamak için epeyce görsel malzeme kullanıyoruz, bu tercih zaman zaman daha önce yayınlanmamış kimi resim ve belgelerin kopyalarını okuyucuya sunmamıza olanak sağlıyor.

Toplumsal Tarih 200 sayıyı geçti. Tarih Toplum'un yayın hayatına 1983'te girdiğini düşünürsek, benzer bir anlayışla aylık yayın yapan tarih dergiciliğinin kesintisiz olarak 30. yıla varmak üzere olduğunu söylemek mümkün.

Türkiye'de tarih, resmi ve şöven çizgilerin çokça kirlettiği bir alan. Toplumsal Tarih yalan söylemeden, şimdiye kadar oluşmuş tarihyazımını eleştirel bir bakışla okuyarak, tartışılması gereken konuları dürüstçe gündemine alan bir dergidir.

06 Mayıs 2011 Yayınlandığı yer Yayınlar Okunma 3260 kere
Buradasınız: Yayınlar Toplumsal Tarih
Tarih Vakfı'ndan düzenli haber almak, sitemizdeki üyelere özel alanlara ulaşmak için lütfen Kayıt Olun
  • Etkinlikler