BİLGİ-BELGE MERKEZİ

icon-3BBM, yazılı ve görsel arşivleriyle, koleksiyonlarıyla araştırmacıların ve tarih dostlarının hizmetinde. Hemen ulaşmak için tıklayın.

ONLINE SATIŞ

icon-1Tarih Vakfı'nın kitaplarını ve Toplumsal Tarih dergisini 'online' satın almak için Idefix'in Tarih Vakfı sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

TARİH DOSTU OLUN

icon-2Tarih Vakfı, sivil toplum kuruluşu olarak tarih dostlarının desteği ile var olabiliyor ve sizin de yapabileceğiniz şeyler var.

pk-2013-6

Perşembe Konuşmaları-6 (2012-2013)
13 Aralık 2012
Mehmet Özdoğan, (İstanbul Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü, Prehistorya Anabilim Dalı)

ARKEOLOJİNİN ÇAĞDAŞ DÜŞÜNCE SİSTEMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SİYASİ BİR ARAÇ OLARAK ARKEOLOJİ

Arkeoloji geçmiş dönemleri, ortaya çıkardığı kalıntılarla somut verilere dayanarak tanımlayan bir bilim dalıdır. Bunu yaparken geçmişe sorular yöneltir ve bu soruları somut kanıtlarla yanıtlamaya çalışır. Geçmiş, günümüz kadar renklidir, çeşitlilik içerir; dolayısıyla alınacak yanıt da sorulan soruya göre değişir. Diğer bütün sosyal bilim alanlarında olduğu gibi arkeoloğun da sorduğu sorular, çağının düşünce sisteminin yansımalarıdır. Ancak geçmiş yaşanmıştır, bitmiştir ve değiştirilemez; yalnızca sorduğumuz soruya göre tanımladığımız tablo değişir. Bu nedenle arkeoloji bir zaman laboratuvarı gibidir; günümüzde geliştirilen her türlü görüş ve kuramın geçmişe taşınması için de bir araç olarak kullanılmaktadır.

Geçmiş, çok uzun kendi içinde sebep sonuç ilişkileri olan bir zaman dilimini kapsar; bunu bastırıp tek düzeye indirdiğiniz zaman, içinde kanıtlanmak istenen her türlü görüşü destekleyecek malzeme seçilerek toplanabilir. Bu nedenle dünyanın her yerinde arkeoloji, ulus bilinci, etnik ya da dinsel kimlik, bir kültürün ya da bölgenin sahiplenilmesi gibi konularda araç olarak kullanılmıştır.

Ülkemize arkeoloji, Batılılaşma süreci içinde ithal bir kavram olarak gelmiştir. Batılılaşmanın bir göstergesi olarak alındığından, politik bir araç olarak kullanılabilirliği uzun süre gündeme gelmemiş ve bu nedenle yakın zamanlara kadar Türk-İslam dönemi arkeoloji kapsamı dışında bırakılmıştır. Dolayısıyla Türkiye’de arkeolojinin politik araç olarak kullanımında, dünyanın diğer yerlerindeki ulus, etnik ya da dini kimlik yerine toprağa bağlı “Anatolizm” kavramının ön plana çıktığı söylenebilir. Her ne kadar etnik ya da dinsel kaygılara yönelik söylemler her zaman gündeme gelmişse de, arkeolojinin düşünsel temelleri tam olarak anlaşılmadığından bunlar daha çok tarih bilimi ve hatta söylenceler düzeyinde kalmıştır. Bu bağlamda Türk arkeolojisinin, Türkiye’nin de farkında olmadığı, dünyadaki diğer ulusal arkeolojilerden farklı bir yapılanması olduğu açıktır. Konuşmada arkeolojinin politik olarak kullanımı ve Türk arkeolojisinin bu bağlamdaki yeri üzerinde durulacaktır.

Son değişiklik 24 Ekim 2012
15 Ekim 2012 Yayınlandığı yer Güncel Etkinlik Duyurusu Okunma 26698 kere
Buradasınız: Kaynaklar Belgeseller Güncel Etkinlik Duyurusu Arkeolojinin Düşünce Sistemi İçindeki Yeri ve Siyasi Bir Araç Olarak Arkeoloji - Mehmet Özdoğan (İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü) - Perşembe Konuşmaları 2013 - 6
Tarih Vakfı'ndan düzenli haber almak, sitemizdeki üyelere özel alanlara ulaşmak için lütfen Kayıt Olun